fredag 29 mars 2019

Skotoma


Ögonets skottom bildas på grund av förändringar i synen av syn som är ansvariga för ljuskänsligheten (kottar och stavar) eller på grund av deras frånvaro. Scotoma är en annan form av fläckar, där det finns krusningar, färgförvrängning, grumlighet eller totalt mörker. symptom Symptom på sjukdomen är direkt relaterad till nedsatt uppfattning om visuell funktion. De viktigaste symptomen på boskap: periodisk blackout i ögonen (eller i ett öga); Utseendet i ögonen på fläckar som förhindrar att uppfatta fullständiga föremål. suddig syn.  

Synetesi
Synestesi (eller sinnesanalog eller intersinnessamverkan) är en neurologisk funktionsvariation som innebär att två eller flera sinnen är sammankopplade.  

 Vissa synesteter kan höra färger, andra kan se ljud; symptomen varierar. Uppgifterna om hur stor del av befolkningen som är synesteter varierar, allt mellan 0,001 och 2 % har föreslagits. Synestesi är marginellt vanligare, 6%, hos kvinnor än hos män. Synestesi har visat sig gå igen i familjer, och man tror därför att tillståndet kan ha genetiska orsaker, dock med flera gener inblandade.

Den vanligaste formen av synestesi är vad som på engelska kallas grapheme-colour, att se olika färger för olika bokstäver eller siffror. Däremot är det motsatta förhållandet, att från en färg se en bokstav eller siffra, sällsynt.

I grapheme-colour har varje bokstav alltid samma färg, och den förändras i regel inte med tiden. Det är inte något som synesteten behöver anstränga sig för att komma ihåg; för hen kan det kännas lika naturligt att femmor är gröna som att himlen är blå.
 https://www.youtube.com/watch?v=gLCxTiHWVKc

Mina veckordagar har färger- synestesiInga kommentarer:

Skicka en kommentar