lördag 26 januari 2019

hur länge ska man sova?

I gårdagens Norrbottens kuriren var det en artikel som handlade om att man kan sova för mycket och att det kan vara dåligt för hälsan. Personligen tycker jag att man har två val om man har mycket man vill hinna med på dagarna så får man välja lite mellan att sova ut och vara pigg och utvilad på dagarna men hinner med färre aktiviteter ELLER så  gör man mer saker men då får man stå ut med att vara trött på morgonen och under dagen eftersom man hinner sova färre antal timmar.

Man kan testa och se hur mkt sömn man behöver genom att man sover tills man vaknar av sig själv och om man gör det några gånger så kommer man ju märka hur många timmar man behöver. I mitt fall är det ca tio timmar. Om jag skulle börja jobba kl 8 så kanske jag behöver stiga upp kl 7.
För att hinna sova mina 10 timmar behöver jag somna ca kl 22, det kan ta en timme för mig innan Propavanet börjar verka så jag bör då lägga mig i sängen ca kl 21 och börja varva ner innan det en timme dvs vid kl 20.

Det blir ju en del inskränkningar i det sociala livet; t ex ingen sen bioföreställning, det går inte att gå på hockey eller basket för matcherna slutar vid 20.45-21.30 och då behöver jag ju vara hemma redan och varva ner. Man har ett val vad man prioriterar och om man vet hur många timmars sömn man behöver så är det bara att räkna ut vilken tid man bör vara hemma och börja varva ner för att vara utvilad dagen efter när mobillarmet slår igång.

De skrev i artikeln att man kan få t ex diabetes om man sover för länge men det låter konstigt, jag har oftast sovit 9-10 timmar och ännu har jag inte haft några negativa konsekvenser av det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar