onsdag 16 januari 2019

Ekonomi

Jag har ju en blogg som heter "jobbar.inte.nu" vilken jag skaffade eftersom jag inte jobbar, eller när jag skaffade den jobbade jag nog inte alls. Nu jobbar jag lite iaf; har tre klienter som kontaktperson och är god man. God man innebär att jag sköter ekonomin åt min huvudman och ser till att denne har det så bra som möjligt.

Det är många som säger "man måste ju jobba" när arbete och inte arbete kommer på tal. Och många är det som skulle vilja sluta jobba eller gå ner i tid för att ha mera tid åt att göra andra saker än att arbeta. Eftersom jag inte har haft heltidsarbete större delen av mitt liv så skulle jag nog vilja påstå att man inte "måste" arbeta, inte arbeta heltid iaf. Om man inte har så höga utgifter och kostnader varje månad så behöver man inte dra in så mycket pengar heller. Företag och världsekonomin vill att folk ska köpa dyra prylar och byta ut dem så ofta som möjligt. De vill att man spenderar pengar helt enkelt på olika saker och ha en dyr livsstil. Renovera hus/lägenhet, köpa ny bil, mobiltelefon, teve, byta kläder fyra gånger per år för att följa modet osv.

Om man inte gör allt det där så behöver man inte tillbringa så mycket tid på jobbet, om man inte vill göra det förstås, men ens valfrihet ökar markant. Så därför tänkte jag ge några snabba råd och tips i detta inlägg men det finns ju många andra saker man kan spara in pengar på men det handlar mest om att förändra sitt tankesätt om hur man fördelar sina ekonomiska tillgångar och sin tid.

* Om ni har bil, använd den så lite som möjligt och promenera, cykla eller ta bussen när det är möjligt. Och när ni tar bilen, försök hitta ställen att parkera på där ni inte behöver betala för parkeringen. Det kostar 10-15 kr per timme att betala för bilen vid sådana parkeringar men det finns ställen där det är gratis, som t ex på Max (45 min för kunder) och Willys (90 min för kunder).

* När ni skickar brev så kan ni skicka i kuvert som ni fått skickade i er där det står "porta betalt". Varje gång ni skickar ett sådant "portofritt" brev sparar ni 9 kr i porto. Posten måste dela ut alla brev, om de inte är rätt frankerade så skickas de tillbaka till avsändaren så skriv INTE ert namn och adress som avsändare, då kommer brevet fram.

* Ät inte lunch ute, en lunch kostar ca 90 kr. Samma med alkohol på krogen och barer, där kostar alkoholen typ fem gånger mer än om ni dricker den hemma istället, om ni inte vill gå ut helt nykter, men det är ju trevligt att dricka lite vin och öl ibland så om man vill göra det så är det bättre köpa den från systembolaget istället för på krogen/nattklubben.

* Köp inte nya kläder bara för att det är roligt med nya saker. Många kläder går att hitta i second handaffärer som myrorna och röda korset. Begagnade kläder fungerar oftast precis lika bra som nya som är mycket dyrare.

Det var någa tips man kan tänka på, ni får gärna skriva i kommentarerna om tips ni har på att spara pengar. Ju lägre utgifter man har desto mindre tid behöver läggas på arbetsplatsen eller på att arbeta för att få ihop pengar till utgifterna.

Ett tips jag kom på nu är att inte låna pengar så långt det går. Har man inte råd att spara pengar till det man vill köpa, t ex spara 500 kr per månad i ett år för att sedan köpa en grej som kostar 6 000 kr, ham man inte råd att lägga undan 500 kr i månaden så har man inte heller råd att ta ett lån och få grejen på en gång eftersom kostnaden i slutändan kommer att bli dyrare än 500 kr per månad (och dyrare än 6000 kr).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar