torsdag 11 oktober 2018

Maria Bauer

I kväll var jag och lyssnade på Maria Bauer som är beteendevetare och hon pratade om psykisk ohälsa bland barn och ungdomar. Det mesta var bra i föreläsningen men jag störde mig på en sak och det var när hon pratade om sömn. Det är viktigt att sova det håller jag med om men hon sa att det är inte bra om ungdomarna sitter uppe sent och spelar tvspel och datorspel och sen sover till kl 14 dagen efter.

Nej det är möjligt att det inte är optimalt att vara uppe sent på natten och vara i skolan tidigt. Men om det är bättre för barnets psykiska hälsa att vara uppe, spela tv- och datorspel och sova till kl 14, är det inte bättre att barnet/ungdomen gör det då än att tvingas stiga upp tidigt för att vi har skolplikt i Sverige och vara i skolan och vara trött osv?

Det är som att skolplikten går före barn och ungdomars psykiska hälsa och man ska lägga sig tidigt på kvällen för att orka upp och vara i skolan kl 8. Vem har sagt att det gynnar den psykiska hälsan att börja kl 8 på morgonen och vara i skolan? Skola och lärande i all ära, jag älskar att lära mig saker men skolan idag passar inte alla, det är stora klasser, stökigt och för få lärare sett till antal elever i klasserna. Det är bra för kommunerna för de sparar pengar och deras budget går ihop och de som får betala deras effektivisering och spariver är vår framtid dvs barn och ungdomar.

Jag vet inte vem som kom på att arbets- och skoldagen ska börja kl 8 men det passar inte alla. Det passar inte alla att sitta stilla en hel dag. När Maria Bauer säger att barnen spelar tvspel och datorspel sent på nätterna låter det som att det är något negativt och många inom socialförvaltningen har den fördomen också, att internet och spel är något dåligt. Tycker det istället borde varnas för andra saker, som att se för mycket på tv, framför allt när man ser linjär tv med all reklam.

Mitt råd för att förbättra den psykiska hälsan är att se över vad som görs reklam för. Kanske borde man införa förbud mot reklam men det missgynnar ju företag och hela ekonomin så det skulle ju inte gå att genomföra...eller skulle det göra det om man genom forskning kommer fram till att reklam med allt den medför orsakar stora kostnader för landets befolkning och psykisk ohälsa?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar