tisdag 19 april 2016

mittvoch

mittvoch betyder nog mitt i. På tyska heter onsdag "mittvochtag" och det är tydligt att jag inte glömt allt jag lärde mig på tysklektionerna i gymnasiet.

Jag har anmält mig till att skriva omtenta i fenomenologi, den är den tredje juni. Det går inte jättebra kan jag erkänna. Svårt att få in pluggande i mina rutiner som består av att se hockey. SHL-final nu och playoff har börjat i NHL där det är match varje dag (natt).

Men två saker har jag lärt mig. Fakticitet innebär att man har olika egenskaper, t ex man är lång, svensk, född på 1900-talet, är man osv.

Sartre pratar om att leva i ond och god tro. Han tar upp ett exempel med en kypare som lever i ond tro. Sartre menar att kyparen hellre vill spela musik eller göra ngt annat än att gå omkring och spela rollen som kypare. Återkommer med vad det innebär att leva i god tro men gissar att det är när man lever som att man är det man är. T ex om "kyparen" vill leva ett liv som konsertpianist och håller på med det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar