fredag 10 april 2015

Kokain

Förord

Världens blodigaste kick

Uppiggande
Prestationshöjande
Ett medel för positivt tänkande
Ett jättelyft för självförtroendet
Maxad sexlust på beställning
Och bäst av allt: inga direkta biverkningar

Varför skulle man säga nej till en sådan mirakelmedicin. Det undrar allt fler svenskar.
Samma fråga ställde sig den tyske läkaren Sigmund Freud på 1800-talet, efter att ha kommit över ett parti av det då nya ämnet. "En liten dos lyfte mig till skyarna på ett underbart sätt. Jag är just nu upptagen med att samla in material till en hyllningssång till denna magiska substans", skrev han i ett brev till sin flickvän- innan han upptäckte baksidorna.

I 150 år har kokain erbjudit människan en av de snabbaste genvägarna till glädje och eufori som går att hitta. Inget annat medel ger det mänskliga psyket samma explosiva kick. Inget annat preparat kan svinga oss upp till samma svindlande höjder. Men få kan heller skapa lika stark depression, ångest och paranoia.
De senaste åren har svenska kvinnor och män bjudit in kokainet i sina liv som aldrig förr. En kraftig prissänkning har gjort drogen lättillgänglig. Kända ansikten världen över- ja, till och med presidenter och premiärministrar- har agerat reklampelare. Det är i nöjeslivet som kokainets traditionella brukare finns. Bland de rika, vackra och kända, säger schablonbilden. Det stämmer fortfarande, åtminstone delvis.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar