tisdag 15 april 2014

fas3

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=128&artikel=5836784

Långtidsarbetslösa som deltar i Fas 3 i länet har ökat med 24 procent på bara ett år. Och på LO i Halmstad tycker man att det bara gynnar företagen och inte Fas 3-deltagaren.

Det största problemet är att det är översubventionerat. Ett företag får betalt för att ha en Fas 3 deltagare hos dem. Har du ett företag att driva och slipper betala lön då förstår jag en arbetsgivare som tar emot praktikanter. Det är gratis arbetskraft helt enkelt, säger Urban Landström, ordförande för LO Halmstad.

Enligt reglerna ska den som deltar i FAS 3, eller sysselsättningsfasen som det också heter, inte utföra vanliga arbetsuppgifter. Men det finns arbetsgivare som struntar i de reglerna och låter istället personen sköta ordinarie arbetsuppgifter.
Samtidigt får den arbetsgivare som tar emot en FAS 3 deltagare 225 kronor per person i dagsersättning. Och det är inte bra, tycker Urban Landstrom, ordförande för LO Halmstad.
– Att man ska få helt gratis arbetskraft 2014 och att den som jobbar får dåligt betalt, så pass dåligt att han eller hon inte kan betala sina räkningar. Det är undervärdigt i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar